Doen waar we goed in zijn.
Uiteindelijk zijn we blijven begeleiden zoals we dat voorheen ook deden. Wij begeleiden bewoners bij hun afwegingen en keuzes in hun leven. 'Waar haal je je informatie vandaan? Wat zijn dan de gevolgen? Snap je de gevolgen? Weet je wat je moet doen? Hoe ga je het uitvoeren? Waar heb je hulp bij nodig? Wie in je netwerk kan je nog raadplegen?' Etc.
Het grootse deel van ons werk is het begeleiden bij het psychisch welbevinden. Wij zien dat bewoners in deze coronaperiode vaker behoefte hebben aan contact, dus we plannen frequenter kortere momenten, in plaats van 1 keer een lang moment. We hebben gemerkt dat de digitalisering over het algemeen goed ontvangen is. Zeker ambulant is dat de grote winst van de zorg op afstand. Door beeldbellend een deel van de begeleiding te doen, kunnen we vaker begeleiden.
En we zijn enorm creatief. Beeldbellend mee naar de testraat, geen probleem, potje coronaproof pingpong, LEUK! Speurtocht door wijk, we wandelen wat af. Bingo in de deuropening, het kan allemaal.
Toe aan een exit en nooit meer Facetimen!
Als ik vraag aan vrienden hoe zij terugblikken op hun werk in een woonvoorziening met mensen met een ernstig verstandelijke beperking benoemen zij de periode dat er geen bezoek mocht komen. Het moment dat je verwanten moet gaan bellen om te vertellen dat ze hun zoon/dochter konden komen ophalen voor onbepaalde tijd omdat ze hun kind niet konden bezoeken was afschuwelijk. Vervolgens het facetimen met elkaar, wat eigenlijk ook heel droevig is. Zoon/dochter raakte juist meer in de war en voor ouders heel teleurstellend omdat het contact extra verdrietig maakt.
Anderzijds is ook ervaren dat dagbesteding binnen de woonvoorziening heel positief uitpakte. Veel rustiger en meer op maat. Net zoals de zorg op afstand, door digitaal begeleiding te leveren, zeker voor ambulante cliënten, heeft behoorlijk goed uitgepakt.
Op dit moment zijn we ver met vaccineren van bewoners en wordt er natuurlijk steeds meer duidelijk over hoe we gaan versoepelen en in welk tempo. De cliëntenraden worden daarbij betrokken.
Van een stiekeme knuffel naar knuffelen!
Laatst bleef ik weer heel oncharmant “hangen” in Microsoft Teams en ben ik wel toe aan een exit. Misschien heb je het zelf ook al ervaren… de stiekeme knuffel met een naaste. Misschien ben je wel blijven knuffelen. Ik ben, juist doordat we op het werk veel met de veiligheid bezig zijn, thuis ook enorm strikt. Dus voor mij voelt een knuffel als iets wat eigenlijk nog niet mag.
Ik krijg echt weer energie van mensen live zien. Een grapje, diepgang in een gesprek, echte aandacht voor elkaar. Binnen woonlocaties hebben teams elkaar gezien, maar er hebben enorm veel mensen rondom de primaire zorg, ruim een jaar thuis gewerkt.
Mondkapjes
De vlag gaat uit als we geen mondkapje meer hoeven dragen in contact met cliënten. Wat ik wel spannend vind is eventuele terugkeer van maatregelen. Het is harder werken om weer iets terug in te voeren, wat vaak niet logisch lijkt of voelt. Dan het behouden van een maatregel waar we inmiddels aan gewend zijn.
We zullen vast nog een poos blijven zoeken naar een goede balans tussen het handhaven van de maatregelen die blijven gelden, terug naar vanouds en starten met een nieuw begin. In de zorg waren we nog niet zo ver met online vergaderen of thuiswerken, dat dat nu tot de mogelijkheden behoort vind ik erg prettig. Het digivaardig zijn zit niet perse in de natuur van ieder zorgmedewerker, maar ik hoop dat dat ons niet weerhoudt om de positieve kanten ervan te blijven gebruiken.
Verschil in beleving en aandacht voor herstel
Het verschil in beleving van de maatregelen werd in mijn omgeving groot. De één kon gewoon blijven werken zoals altijd, de ander kwam thuis te zitten, soms met een heel gezin, een ander met grote (mantel) zorgen. Ik denk dat we veel aandacht mogen hebben voor het herstel van het afgelopen jaar. Juist ook voor die ouders/ verwanten, alle personeelsleden, bewoners, vrijwilligers etc.
Lees ook de andere delen van deze blogserie over de belevenis van corona:
Deel 1 'Nu weet je hoe het voelt' - BroedplaatsZ (zorgbelang-brabant.nl)
Deel 2 Verdriet en veerkracht - BroedplaatsZ (zorgbelang-brabant.nl)