Wat is het eerste wat erin je opkomt als je denkt aan gezondheid?
“Alles kunnen doen. Blijven bewegen. Dat je zo actief mogelijk bent.”
Er is een moment geweest dat je er achter kwam dat je ADD had.
Wanneer voelde je dat er iets niet klopte?
“Dat is wel heel bijzonder. Ik had vaak strijd met mijn dochter die zei: ‘Mam, heb je nog niet opgeruimd? Want je zou dat toch opruimen’? En zo was er altijd wel een strijd. Tot op een gegeven moment iemand in mijn familie zei: ‘Jouw dochter komt aandacht tekort’. Ik ging googlen op aandacht tekort. Toen kwam ik bij mezelf terecht door de site van ADHD. Ik kwam terecht bij een boekje over ADD voor volwassenen. Het boekje was een spiegel van mezelf.
Ik ging al twee jaar naar een psychotherapeut. Dat hielp dan eventjes een paar dagen en daarna viel ik weer terug. Dat ik ADD heb, dat heb ikzelf gevonden. Volgens de deskundigen kon ik geen ADD hebben, omdat ik dan niet zo uitgesproken op mijn kleinkinderen kon passen en van alles met hun kon doen. En als vinoloog geen wijnproeverijen kon geven. Het zijn precies mijn twee passies waar ik in doorsloeg. Als ik iets ga doen wat ik leuk vind, dan kan ik daar de hele dag mee bezig zijn. Het zogenaamde focussen.”
Mevrouw Hendriks vindt het belangrijk om haar ervaringen door te geven aan anderen. Ze werkt als ervaringsdeskundige en clientondersteuner AD(H)D voor de vereniging voor Impuls & Woortblind.
Zijn er door je leven vaker momenten geweest, dat er iets niet klopte?
“Nee, maar wel toen ik het las en de diagnose kreeg. De diagnose en een tabletje Ritalin is het mooiste cadeau wat ze mij hebben gegeven. Ik heb mijn ADD helemaal kunnen omarmen.”
Op de website van Impuls & Woortblind zegt ze daar het volgende over:
“Ik was inmiddels 62 jaar toen ik de diagnose ADD kreeg van een psychiater. Ik ben hier erg blij mee, er valt een puzzel in elkaar…”
“Ik had altijd wel weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld. Maar ik heb dat niet geassocieerd met ADD. Vroeger was ik heel stil, teruggetrokken, verlegen. Ik merkte dat ik niets op kon ruimen, steeds met tien dingen tegelijk bezig was en overal briefjes op plakte. Ik heb nu elke dag 1 agenda en 1 lijstje met wat ik wil doen en dat geeft me houvast. De to-do list.”
Is er een beter woord voor lotgenoten?
In het gesprek komt heel duidelijk het belang van het ontmoeten van gelijkgestemden naar voren. Vaak wordt er over lotgenoten gesproken. Mevrouw Hendriks vindt dit echter een te beladen woord. Ze heeft de vraag ook neer gelegd bij haar kleindochter: ‘Is er een beter woord voor lotgenoten’? We komen samen tot het woord ervaringsdelers. Dat klinkt veel positiever. Ik breng het in vanuit de aanpak van stichting ‘Mens achter de Patiënt’ waar ze met ervaringsdelers werken. Deze stichting staat voor mensgerichte zorg door mensgericht onderwijs. Meer informatie of inschrijven? Kijk op www.mensachterdepatient.nl
Inspiratie & tips voor ervaringsdelers
“Iemand met ADD wordt vaak omschreven als onhandig, lui, traag, in zichzelf gekeerd, ongemotiveerd en ongrijpbaar. Jammer, want van binnen schuilen er veel zinnige dingen. Waarschijnlijk leg je vaak verbanden die niemand anders legt, ben je heel creatief en voel je precies aan wat er speelt in je omgeving. Herken jij je in onderstaande kenmerken? Grote kans dat je ADD hebt.” Tekst: Arda Nieboer* – contactpersoon ADD Impuls & Woortblind.
- Je kunt lid worden van de vereniging voor Impuls & Woortblind. Dan heb je inzage in dossiers, in het archief, in digitale bladen en welke lezingen er plaatsvinden. De vereniging helpt mensen bij hun zoektocht.
- Er zijn hele lange wachtlijsten vanuit de psychiatrie voor het stellen van de diagnose. Het zou goed zijn als er- behalve de psychiater- meer professionals een diagnose kunnen stellen. Mevrouw Hendriks verwijst mensen naar ADHD centraal. Met een gerichte aanpak kun je ook gaan kijken naar de medicatie.
- Er is een ADHD café waar je ervaringsdelers kan ontmoeten. Een plek voor erkenning en herkenning. Een plek om thuis te komen. En iedereen weet waar je het over hebt. Je hoeft daar niks uit te leggen.
- Mevrouw Hendriks heeft twee diagnoses laten stellen: bij het Willemshuys en PsyQ in Den Bosch. Beide routes hebben haar nieuwe mogelijkheden gegeven voor training & educatie. Zij heeft bijvoorbeeld een cognitieve gedragstraining en assertiviteitstraining gehad waar ze veel aan heeft gehad. Het is belangrijk om te kijken naar de opties van training & educatie die het beste bij je passen.
Gastlessen
Mevrouw Hendriks heeft gastlessen gegeven op Avans Hogeschool Den Bosch bij de opleiding Pedagogiek. Zij vindt het zó leuk om haar kennis door te geven, dat ze dat vaker zou willen doen.
Dit wil ik tot slot nog meegeven
Wel of geen diagnose? Herken je jezelf in mijn verhaal? Stap gewoon naar een ADHD-café bij jou in de buurt. Voor de locaties kijk op de website van Impuls & Woortblind.
Hier word ik blij van
Jochem Myjer - Ik ben anders dan de rest - YouTube
Interessante links
ADHDcentraal | Expertisebureau voor ADHD en ADD bij volwassenen.
Vereniging Impuls & Woortblind voor ADHD, ADD, Dyslexie en Dyscalculie (impulsenwoortblind.nl)
Wat is ADHD en ADD - Een korte beschrijving - ADHD-Nederland
Den Bosch | PsyQ
Willemshuys, psychiaters en psychotherapeuten
©Afbeelding en tekst door Monique Ortlep