Dat het twitteren en bloggen ook een hersteleffect teweeg zou brengen, hadden we niet verwacht. En, als de deelnemers dit van te voren hadden geweten, was een aantal mensen waarschijnlijk niet aan het project begonnen. Want herstel komt niet zonder pijn, zonder dalen, zonder teleurstellingen ook. Maar herstel levert ook inzicht op, een beter gevoel over jezelf, nog meer in het leven staan.
Afgelopen donderdag, 8 mei, gaf Eelco twee workshops over ‘social media en herstel’, tijdens de conferentie E-health & epa. Een persoonlijk verhaal, waarin Eelco vertelde wat het twitteren en bloggen over zijn leven met hem gedaan heeft. Nog steeds doet. Een verhaal waarin hij de ervaringen van andere deelnemers heeft meegenomen.
Ook al is het motto van BroedplaatsZ ‘praat met ons, niet over ons’ – soms zijn er momenten waarop wij van ons stokpaardje afstappen. Dus vertelde hij over één van de deelnemers die op een gegeven moment minder ging twitteren en bloggen. Wij dachten dat er iets aan de hand was, dat het niet goed ging. Tot deze deelnemer vertelde dat hij het niet meer zo nodig had. Het opschrijven en delen van zijn verhaal gaf woorden aan zijn gevoel. Dingen die hij niet kon vertellen in een gesprek, durfde hij wel te delen via social media. En door de reacties, zowel online als offline, kreeg hij de moed om ook in ‘echte’ gesprekken de juiste woorden te vinden. Waardoor hij zijn uitlaatklep op social media minder nodig had.
Of het verhaal van een andere deelnemer. Ook zij heeft moeite met het verwoorden van haar gevoelens in een gesprek. Door te bloggen kan ze haar gedachten ordenen. Geregeld mailt ze haar laatste blogs naar haar begeleider voordat ze een gesprek heeft. Zodat ze een kapstok hebben voor het gesprek.
De contacten met andere mensen in een soortgelijke situatie of mensen die door hun verhalen opeens snappen hoe het leven voor onze deelnemers werkt: allemaal zaken die de deelnemers als positief ervaren.
Alleen maar hallelujaverhalen? Nou nee. In zijn workshops gaf Eelco duidelijk aan dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is. Hoe leuk social media ook zijn, de negatieve kanten kennen we ook. En de valkuilen. Niet alle reacties zijn positief, en het gebeurt geregeld dat mensen via anderen reageren op tweets of blogs die verstuurd worden. Dat heeft er voor gezorgd dat mensen gestopt zijn, omdat de kritiek hen keihard raakte. Of de valkuil dat je in een sombere/verdrietige/boze bui tweets of blogs schrijft die eigenlijk net niet kunnen. Waarmee je mensen kunt schaden. Ook dat is gebeurd. Niet vaak, gelukkig, maar wel een valkuil. En oh ja, als je een project als BroedplaatsZ opstart met het idee om een hersteleffect te bereiken, dan kun je er donder op zeggen dat je het tegenovergestelde bereikt. Dus vooral niet doen :-)!
De deelnemers luisterden ademloos naar het verhaal van Eelco, en na afloop waren de reacties ronduit positief. ‘Wat een krachtig verhaal’, ‘dit moeten we vaker horen, een must voor alle professonials’ en ‘dit is wat we missen, de stem van de cliënt’.
Het verhaal van BroedplaatsZ krijgt een vervolg: op de conferentie Meet the Xperts de alternatieven zullen we ons verhaal delen. En ook tijdens het Wmo congres 2014 vertellen we meer over BroedplaatsZ. Allebei op een andere manier, maar wel ‘des BroedplaatsZ’ – praat met ons, niet over ons!
Benieuwd wat (de verhalen van) Eelco en de andere deelnemers voor jouw organisatie of event kunnen betekenen? Neem contact met ons op via info@broedplaatsz.nl of @broedplaatsz
Els Braas
projectbegeleider BroedplaatsZ
@ebraas