Imagine is een Engels woord en betekent zich indenken. De wereld om ons heen verandert, zo wordt bij veel zaken steeds vaker gebruikt gemaakt van technische hulpmiddelen, dikwijls in digitale vorm. Ook zorginstelling Amarant Groep probeert hier met Imagine flexibel en functioneel op in te spelen. Het is de bedoeling dat dit onder de ICT-afdeling vallende innovatiecentrum vooral op het gebied van domotica, cliënt- en gebouwveiligheid, robotica, nachtbewaking en e-health actief gaat bijdragen. Dit doen ze voornamelijk vanuit hetzelfde bedrijfspand in Breda-oost als waar dagbestedingsvoorziening Woodworks gevestigd is.
Medewerker Rob van Uden vertelt: “We kiezen er vaker voor om allerlei belanghebbenden te betrekken bij ICT-projecten. De deskundigheid van medewerkers, andere zorginstellingen, maar zeker ook cliënten en hun achterban. We willen deze mensen ook uitnodigen om het te beleven en te delen met anderen. Zo kunnen we voor maatwerk zorgen. Wat heb jij als cliënt nodig om je leven te verbeteren, meer regie te krijgen, zelfstandiger te zijn? Hoe kan jouw achterban beter monitoren wat er in de zorg gebeurt? Hoe kunnen zij soms op afstand toch mee helpen in die zorg? Kom kijken hoe het werkt, vraag wat je wilt weten en geef suggesties! Het is moeilijk om helder te zijn in wat wel en niet thuis hoort op Imagine. Dat gaan we de komende tijd samen ervaren. Wat wel zeker is: dat we ons niet bemoeien met de inhoudelijke zorg. Het gaat natuurlijk om de ondersteuning van digitale aard. Deze zit echter zo ver in ons leven verweven dat we het soms zelf niet door hebben.”
Met beeldbellen, bijvoorbeeld via het beveiligde e-healthplatform Quli, kunnen woonbegeleiders bij ambulante cliënten soms veel reistijd besparen. Die tijd kan vervolgens op andere wijze benut worden ten behoeve van de cliënt.
Wat mij het meeste opviel in het gebouw van Imagine? Allereerst de leuk ogende robot Zora. Verder een hometrainer met een groot beeldscherm waardoor men virtual-reality kan ervaren hoe het is om in wereldsteden in het buitenland te fietsen. Men kan er ook waterfietsen door de Amsterdamse grachten. Een goede manier om meer te gaan bewegen! En er staat een op ware grootte nagebouwd appartement. Vrijwel hetzelfde ogend als waar veel cliënten met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op een nieuwbouwlocatie komen te wonen. Zij kunnen het appartement al ruim van tevoren gaan ervaren. Er bevindt zich ook een grote scheidingskast tussen het slaap- en woonkamerdeel. Die is beweegbaar waardoor men de grootte van de ruimte kan wijzigen.
Tijdens het Digitaal Café op zaterdagochtend, dat 1x per maand in Breda en 1x per maand in Tilburg plaats vindt, kunnen cliënten, verwanten en medewerkers elkaar ontmoeten en al hun ICT-vragen stellen. Voortaan kunnen cliënten en hun achterban elke maand hun vragen stellen over het gebruik van een computer/laptop/tablet/e-reader/smartphone. Ook vragen over de privacy-veiligheid daarvan kunnen gesteld worden. Men kan ook verschillende apparaten uitproberen en medewerkers kunnen apps laten zien. Het Digitaal Café is voor beginners en gevorderden.
Linkjes naar voorbeelden van hulpmiddelen:
www.quli.nl
www.abctv.nl
http://ZoraRobotics.be
Contactgegevens Innovatiecentrum Imagine:
telefoonnummer: 0886111222 (doordeweeks, 9-17 uur).
www.amarantgroephuisvesting.nl/innovatiecentrum-imagine