Speelse kennismaking
We gaan een spel ontwikkelen dat mensen op een speelse, laagdrempelige en uitdagende manier kennis laat maken met Positieve Gezondheid. Vooral mensen in een kwetsbare situatie. Iedereen kan zo leren wat Positieve Gezondheid voor hem of haar betekent en kan ermee aan de slag. Dit draagt bij aan de kwaliteit van leven van kwetsbare mensen.
Zonder burgers, geen spel
In een periode van een jaar ontwikkelen wij, samen met diverse partners en mensen uit verschillende doelgroepen, een bordspel. Naast een speelse en laagdrempelige kennismaking heeft dit spel ook een educatieve functie. Een demoversie van het spel testen wij met allerlei mensen, mensen met en zonder beperking, mantelzorgers, naasten, huisartsen, POH, verpleegkundigen. Deze testfases zijn cruciaal! Zonder de deelnemers aan deze testfases en hun feedback komt er geen spel.
Meedoen in de testfase? Meld je aan!
In oktober/november testen we het spel in Brabant op ons kantoor aan de Ringbaan Zuid 44 in Tilburg. De volgende data wordt er getest:
- Donderdag 21 oktober van 14.00 uur tot 16.30 uur
- Maandag 8 november van 13.30 uur tot 15.45 uur
- Maandag 15 november van 13.30 uur tot 15.45 uur
Wil je één van de data meedoen? Stuur dan een e-mail aan Nelleke Maathuis: nmaathuis@zorgbelang-brabant.nl.
Voor wie?
Mensen en hun naasten in de leeftijd vanaf 14 jaar, in het bijzonder mensen in een kwetsbare positie.
Wat is positieve gezondheid?
Positieve gezondheid is een begrip ontwikkeld door Machteld Huber. Haar ervaring was dat de definitie van gezondheid niet meer klopt en dat in de gezondheidszorg vooral het negatieve onder de aandacht komt. Wat kun je niet? In plaats van: Wat kun je wel? Zij promoveerde hierop en wierp een ander licht op het begrip gezondheid.
Positieve gezondheid bestaat uit zes dimensies
Hierbij ligt de focus op wat jij kunt en wilt. Door een vragenlijst krijg je in kaart wat jij van jouw totale gezondheid vindt. Daarna komt de vraag of je iets zou willen veranderen en zo ja, wie en wat je daarvoor nodig hebt. Met andere woorden: wat is je veerkracht?
Samenwerking
De ontwikkeling van het spel is een gezamenlijk project van Zorgbelang Brabant | Zeeland, Zorgbelang Inclusief, Zorgbelang Groningen, Burgerkracht Limburg, het Institute for Positive Health en de Leefbaarheidsalliantie Gelderland.
Daarnaast werken we samen met Stichting De Bagagedrager. Een stichting met ruime ervaring in het ontwikkelen van speelse, laagdrempelige en educatieve spellen rondom maatschappelijke onderwerpen.
Identity Games
Identity Games is onze samenwerkingspartner met ruim vijfentwintig jaar ervaring in het ontwikkelen van spellen.
Adviseurs
Het Institute for Positive Health (IPH) heeft een adviserende functie binnen dit project. Machteld Huber en Malou Timmers zijn namens IPH adviseurs.
Met dank aan
Onze dank is groot dat fondsen ons steunen in ons idee om Positieve Gezondheid samen met burgers naar burgers te brengen. De volgende fondsen maken ons project mogelijk: Dr. C.J. Vaillantfonds, Dr. Wittenbergstichting, Oranjefonds, Stichting Voorzorg Utrecht, Achterstands Fonds Arnhem en Het R.C. Maagdenhuis.