Mentaal welbevinden is één van de peilers van positieve gezondheid. Elementen als veerkracht, zingeving en zelfmanagement staan steeds meer centraal.
Dumoulin was daar een voorbeeld van toen hij in januari aangaf dat hij een pauze nodig had. Hij was zichzelf kwijtgeraakt in het proces van altijd maar moeten presteren. Bondscoach Koos Moerenhout verwoordde het woensdag ook: “Meten is weten, zeggen ze tegenwoordig. Je hebt wattagemeters, voedingsmeters, maar geen meters om te zien hoe het in je hoofd zit.”
Meer ruimte voor openlijke twijfel in de topsport
En Dumoulin was dit jaar niet de enige die aangaf met zichzelf in de knoop te zitten. In de topsport komt meer ruimte voor openlijke twijfels. Voetballers als Gregory van der Wiel en Ricardo Kishna spraken over depressieve gevoelens. Tennisster Naomi Osaka trok zich om die reden terug van Roland Garros en Wimbledon. En deze Spelen gaf ook de allergrootste ster in het turnen, Simone Biles, aan dat haar mentale gezondheid boven alles gaat, en zeker boven de sport.
Biles (24) trok zich dinsdag terug uit de landenwedstrijd en doet donderdag niet mee aan de meerkamp, waar ze de uitgesproken favoriete was. Ze vertrouwt zichzelf niet meer en ze had geen plezier, vertelde ze in Tokio. “Het is heel stressvol geweest. Je geestelijke gezondheid moet vooropstaan. Anders kan je niet van je sport genieten en krijg je minder succes.”
Biles beslist per dag of ze nog meedoet aan een toestelfinale. Tom Dumoulin is al verder. Hij merkte woensdag dat zijn gekozen traject voor hem de juiste was. Die weg leidde terug naar plezier én het olympische podium. Een pad dat hij vond nadat hij bewust (tijdelijk) de stekker uit zijn carrière had getrokken, een van de moeilijkste beslissingen voor een topsporter.
Dumoulin gaf zelf het programma vorm
“Op deze manier vind ik het nog heel leuk”, zei Dumoulin na afloop, verwijzend naar het programma richting Tokio dat hij zelf had mogen vormgeven. “Het voelde iets losser voor mezelf. Misschien was het alleen het gevoel, want ik deed eigenlijk niet veel anders. Maar ik voelde in ieder geval dat ik de regie weer had. Nu moeten we gaan kijken hoe we dit vorm gaan geven richting de toekomst.”
Het zilver voelde aan als de mooiste plak ooit. Bovendien gaat Dumoulin door met wielrennen, zei hij. Wielrennen is nog steeds ‘heel gaaf'. Maar wel op zijn manier.
Lees het hele artikel, dat op 28 juli in Trouw verscheen: "Tom Dumoulin vond de weg terug. Nu is hij een voorbeeld voor alle sporters met mentale problemen" .