Mentaal welbevinden - Een kamer waarin je tot rust komt

Sanne Peeters 29-03-2021
398 keer bekeken 0 reacties

Mentaal welbevinden is een van de pijlers van Positieve Gezondheid. Wat houdt deze pijler in? En hoe kun jij zelf actie ondernemen? Niklas vertelt in zijn blog over de ontspankamer, die hem helpt om zijn mentaal welbevinden te bevorderen op het werk. Lees hier zijn ervaringen.

 

Mentaal welbevinden 

Positieve Gezondheid bestaat uit zes pijlers. Een van deze pijlers is mentaal welbevinden. Wat is mentaal welbevinden? Gaat dit over dat je jezelf vrolijk voelt? Jezelf vrolijk voelen dekt niet de hele lading van de pijler. Onder mentaal welbevinden verstaan we meer, namelijk: 

  • De mate van je eigenwaarde. Hoe schat jij jezelf op waarde? Eigenwaarde heeft te maken met zelfbewustzijn en zelfrespect. Het is dus ook de mate waarin je respect hebt voor jezelf. 
  • Je emotionele toestand. Voel ik me vrolijk, verdrietig, somber?  Kun je jouw emoties reguleren? Het goed kunnen omgaan met emoties heeft een grote invloed op ons welbevinden, het zelfvertrouwen en sociale contacten. 
  • Hoe goed je kennis tot je kunt nemen. Hoe je hersenen informatie verwerken heeft een grote impact op hoe je een situatie interpreteert en hoe je erop reageert. Deze informatieverwerkingsfunctie speelt een rol in elke fase van hoe we omgaan met een situatie. Stress, boosheid en angst maken je minder flexibel en beperken de manier waarop je naar de situatie kijkt en hoe je die aanpakt. Je aandacht gaat bijvoorbeeld automatisch meer naar negatieve informatie. En de delen van je hersenen die instaan voor nadenken en beslissingen nemen worden minder goed gebruikt. Om je hersenen optimaal te laten werken, is er dus een bepaalde mate van rust nodig.
  • De mate van veerkracht die je bezit. Veerkracht is het vermogen om te herstellen na stress of tegenslag. Als er iets vervelend gebeurt kun je jezelf erg beroerd voelen. Dat is normaal. Sterker nog: het voelen en accepteren van emoties is het begin van een veerkachtige reactie. 

Hoe ga ik aan de slag met mijn eigen mentale welbevinden? 

Via de tool van Mijn Positieve Gezondheid, kun je het spinnenweb invullen. Dit spinnenweb geeft je inzicht in de verschillende pijlers en geeft je handvatten om een gesprek aan te gaan. Dit hoeft niet perse een gesprek te zijn met je hulpverlener. Mijn positieve gezondheid raad aan om de uitkomsten te bespreken met iemand waar jij jezelf prettig bij voelt. Dat kan ook ene vriend(in) of je buurvrouw zijn. Tijdens het gesprek kun je nagaan wat je wil veranderen en kun je bespreken hoe je dit gaat aanpakken. 

Blog: 

Vorig jaar (net voor Corona zijn intrede in Nederland deed) schreef Niklas van Cassel een blog over de onspanningskamer. Deze kamer helpt hem om de laatste uren van zijn werkdag beter door te komen. Zo werkt hij preventief aan zijn mentaal welbevinden. 

Lees hier zijn ervaringen 

Ervaar jij op je werk veel prikkels (en daardoor ook stress) en klinkt zo’n ontspankamer ook als iets voor jou? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Hoe belangrijk is zo’n stille ruimte voor jou? Is er op jouw kantoor ook zo’n ruimte beschikbaar?

 

Afbeeldingen

0  reacties

Onze socials: 

Broedplaats Zorg


Zorgbelang Brabant|Zeeland

 Onze locaties: 

 Ringbaan Zuid 44
        5022 PN  Tilburg
        E: info@zorgbelang-brabant.nl
        T: +31 (0) 13 594 21 70
 Stationsplein 21
        4461 HP Goes
        E: info@zorgbelang-zeeland.nl
        T: +31 (0) 113 203 200

BroedplaatsZ logo

 
Cookie-instellingen