Hoe zorgen we dat dit een volgende keer niet gebeurt? Op dit soort vragen zochten 14 zorgvernieuwers uit 12 organisaties samen naar antwoorden. Dit gebeurde in drie digitale werkplaatsen die kennisinstituut Vilans in het najaar van 2020 organiseerde.
Zorgvernieuwers is een initiatief van Vilans
Vilans is een landelijke kennisorganisatie voor de langdurende zorg. Vanaf het begin van de crisis bracht Vilans zoveel mogelijk vragen en uitdagingen in kaart waar zorgmedewerkers tegenaan lopen. Vervolgens creëerden zij een passend ondersteuningsaanbod om zo goed mogelijk de kwesties het hoofd te bieden.
Digitale werkplaats ‘Corona versus innovatie’
Projectleider Margit Ruis nam namens Zorgbelang Brabant | Zeeland deel aan de werkplaats ‘Corona versus innovatie’. Voor Zorgbelang is het belangrijk om signalen op te halen en te weten wat er speelt. Aan de andere kant brengt Zorgbelang ervaringen van Brabanders in tijdens de online sessies. Het doel is alle partijen verder te helpen en verbindingen te leggen tussen vraagstukken, organisaties en oplossingen. Margit blikt kort met ons terug op de drie bijeenkomsten:
- Bijeenkomst 1: van ervaringen naar inzichten
“Future strategist Zayna Khayat uit Canada trapte de eerste bijeenkomst af. Dit was een informerende startbijeenkomst over corona versus innovatie. Wat mij vooral is bijgebleven? Dat elke crisis iets oplevert. Ook na corona zal er een omslag plaatsvinden waar de maatschappij echt iets aan heeft.”
- Bijeenkomst 2: van inzichten naar kansen en ideeën
“Tijdens de tweede bijeenkomsten nam elke deelnemer een eigen praktijkvoorbeeld mee. We wisselden in mijn groep uitdagingen, goede voorbeelden en ervaringen uit. De zorgvernieuwers in mijn groep werken allemaal bij een zorginstelling. Zij deelden hun ervaring vanuit de zorg. Ik bracht mijn ervaringen in vanuit het netwerk van Zorgbelang Brabant | Zeeland en kennis uit onze eHealth Meetlat. Tijdens deze sessie verkenden we de volgende vraagstukken:
- Wat is er gebeurd in jouw organisatie tijdens de coronacrisis?
- Tegen welke uitdagingen liep je aan?
- Wat kun je daarvan leren?
- Bijeenkomst 3: delen ervaringen toegepaste ideeën
“Tijdens de laatste bijeenkomst werkten we met de tool ‘Spatial Chat’. Dit is een soort interactieve werkkamer die op allerlei manieren je creativiteit aanwakkert. Hierdoor werden we echt uitgedaagd om vernieuwende antwoorden en oplossingen voor onze vraagstukken te bedenken. We werkten intuïtief en laag voor laag een aantal vraagstukken uit totdat we een aantal oplossingen hadden. In sommige gevallen hielp het om in extremen te denken.”
Enthousiaste reacties op de bijeenkomsten
“De resultaten? Ik vond de digitale bijeenkomsten goed georganiseerd met creatieve werkvormen en leuke ‘energizers’. Ik heb interessante nieuwe contacten opgedaan. Aan het einde zei één van de deelnemers: Door input van anderen heb ik de oplossing voor mijn eigen uitdagingen gevonden. Daar ben ik het mee eens. Ik heb concrete ideeën gekregen voor de uitdagingen rondom digitale vaardigheden. Ik kijk uit naar een verdere samenwerking met Vilans en de zorgvernieuwers.”
Wil je meer weten over Zorgvernieuwers en onze samenwerking met Vilans? Neem contact op met projectleider Margit Ruis. Je bereikt haar op telefoonnummer 06 – 24 41 61 02 of stuur een e-mail naar: mruis@zorbelang-brabant.nl.