Positieve gezondheid, wat is dat eigenlijk?

05-05-2022 872 keer bekeken 7 reacties

Positieve gezondheid (Machteld Huber). Een term die met name in de zorg- en welzijnsector steeds vaker voorkomt. Er zijn al positieve gezonde ziekenhuizen, zorggroepen en gemeentes. Om de zorg in Nederland houdbaar te houden en te investeren in onze gezondheid is het noodzaak om anders naar onze eigen gezondheid en zorg te kijken. 

We zijn benieuwd naar jouw mening over de term Positieve gezondheid. Spreekt de term je aan als inwoner? En waaraan denk je als je aan positieve gezondheid denkt? 

#positieve gezondheid

Benieuwd naar het verhaal van Machteld Huber en naar Positieve Gezondheid? Bekijk het videoportret:

 

Pascalle de Looff

05-05-22 om 11:18

Arnie Craninckx  Rosalyn (blogger) Erik Verbart  wat betekent de term positieve gezondheid voor jullie? Zijn er andere leden aan wie jullie deze vraag willen voorleggen? 

Pascalle de Looff

05-05-22 om 11:18

Ilja van den Bos 

Pascalle de Looff

05-05-22 om 11:20

Elga van van Dartel hebben jullie vanuit de testfase van het positieve gezondheidsspel input meegekregen van inwoners en de manier waarop zij naar de term positieve gezondheid kijken?

Jiska van den Hoek

05-05-22 om 11:55

Heel eerlijk: ik kan er als inwoner niet veel mee en krijg dat ook terug van mensen die buiten de zorg werkzaam zijn. Dat zit vooral in de term positief: wat is dan negatief gezond? Gezondheid is toch altijd een positief begrip? En ik hoor ook nog wel eens de associatie met positief getest, maar dat is natuurlijk beïnvloed door de actualiteit van afgelopen 2 jaar.

 

Elga van van Dartel

05-05-22 om 14:19

Pascalle de Looff vanuit de testfase van het positieve gezondheidsspel hebben we input gekregen wat de term positieve gezondheid bij een ieder oproept. Dit was de startvraag voorafgaand aan het testen van het spel positieve gezondheid. Met het stellen van de vraag ontstond een interessant gesprek wat de woorden: positief en gezond en tegenhangers als negatief en ongezond bij een ieder opriep. 

 

Ilja van den Bos

09-05-22 om 12:06

Mooie vraag! Ik denk dat het gaat over denken vanuit mogelijkheden en veerkracht (positief) naast de reeds bestaande aandacht voor "ziekte en klachten" (tja, is dat negatief?!) Meedoen en dagelijks functioneren hoort tegenwoordig ook gewoon bij gezondheid. Dát is ook wat ik zie in burgerinitiatieven, waardoor gezondheid in Zeeland iets van iedereen is-en blijft- en steeds breder beleefd wordt. 

Van mensen in mijn privé omgeving hoor ik dat er steeds meer bewustzijn is van ieders eigen rol in gezond zijn (en blijven) en dat dit dus niet alleen over fysieke gezondheid gaat. Bij zorg en welzijn professionals en vrijwilligers proef ik echt wel nieuwsgierigheid hoe zij hier op kunnen aansluiten. Het is een gezamenlijke ontdekkingstocht waarbij ik zie, ook bij gemeenten, dat het wel verbindend kan werken als je het gedachtegoed van positieve gezondheid hierbij als gezamenlijke taal hebt.

Margit Ruis

09-05-22 om 12:09

Mij spreekt het wel aan. Ik was ook bij de testfase van het spel voor positieve gezondheid en de deelnemers aan mijn tafel wisten wat Positieve Gezondheid betekende. Twee van de deelnemers werkten er ook mee, maar de andere deelnemer niet. Dat was een man van 85 jaar, en die omschreef Positieve Gezondheid als: richten op wat er wel kan, i.pv. op wat er niet kan. Dat vond ik een hele goede omschrijving!

Onze socials: 

Broedplaats Zorg


Zorgbelang Brabant|Zeeland

 Onze locaties: 

 Ringbaan Zuid 44
        5022 PN  Tilburg
        E: info@zorgbelang-brabant.nl
        T: +31 (0) 13 594 21 70
 Stationsplein 21
        4461 HP Goes
        E: info@zorgbelang-zeeland.nl
        T: +31 (0) 113 203 200

BroedplaatsZ logo

 
Cookie-instellingen