Inspiratie voor gemeenten en meedenkers

ProfielfotoNic Vos de Wael 17-08-2023
141 keer bekeken 1 reacties

Soms geldt: 1 + 1 = 3. Het kernteam beschermd wonen en maatschappelijke opvang in Zeeland wilde een inspiratiesessie over preventie organiseren. Tegelijk hadden meedenkers in Zierikzee plannen voor een bijeenkomst om hun ervaringen en ideeën aan gemeenten te presenteren. Nu slaan ze de handen ineen.

Theresa Besuijen is beleidsadviseur bij CZW en lid van het kernteam beschermd wonen en maatschappelijke opvang in Zeeland. Een belangrijke taak van het kernteam is de beleidsneuzen van de Zeeuwse gemeenten dezelfde kant op te krijgen. Deze zomer bezocht Theresa een bijeenkomst van meedenkers in Zierikzee. “Ik had verwacht dat we elkaar een beetje zouden aftasten, dus ik was verrast dat er al zoveel concrete plannen lagen. Daar kreeg ik zelf ook weer leuke ideeën van.”

Joke en Jolanda, twee van de meedenkers in Zierikzee, zijn ook enthousiast over die eerste samenwerking. Joke: “Theresa is heel serieus, betrokken en enthousiast.” Jolanda: “Het was een mooi en open gesprek. Toen ik me aanmeldde voor de training voor meedenkers, had ik niet kunnen bedenken dat het zo mooi zou uitpakken. Zo is het bedoeld!”

Ook het gevoel aanspreken

De meedenkers en Theresa deden snel zaken. Ze maakten de afspraak om begin 2024 een gezamenlijke bijeenkomst te organiseren. Natuurlijk moet het een bijeenkomst zijn met veel informatie en uitwisseling van kennis, maar het moet vooral ook inspirerend zijn. De meedenkers willen deelnemers ook op het gevoel aanspreken. Ervaringsverhalen zijn daarbij belangrijk. Verder zijn er plannen voor muziek, theater en andere creatieve invullingen van de dag. Joke heeft lange ervaring met fotografie en het lijkt haar mooi als zij een kleine expositie kan houden: “Ik houd vooral van verhalend fotograferen, dat je met enkele foto’s laat zien wat er speelt op een bepaald onderwerp. Hiervoor kan ik gebruik maken van ervaringen van andere meedenkers.” Jolanda vindt belangrijk dat het een interactieve bijeenkomst wordt: “Het moet pakkend zijn. Ik wil dat mensen naar huis gaan met iets waar ze de volgende dag mee verder willen.”

De meedenkers hebben een hele lijst aan thema’s die tijdens de bijeenkomst aan bod kunnen komen. Voor Joke en haar man Pim, ook een van de meedenkers, staan vervoer en huisvesting hoog op het lijstje. Daarnaast cultuur en sport voor een betere kwaliteit van leven. Joke: “Wij willen dat mensen laagdrempelig en gratis aan sport en beweging kunnen doen: jong en oud, mensen met of zonder beperking. Dat is ook goed voor de mentale gezondheid. Trim- en sporttoestellen in parken en natuur kunnen daarbij helpen.” Het idee past goed bij het thema preventie dat de gemeenten voor de inspiratiebijeenkomst voor ogen hebben.

Geen kostenpost maar mensen

Jolanda heeft een aantal principes die ze graag onder de aandacht van gemeenten wil brengen: gelijkwaardigheid tussen medewerkers van de gemeente en cliënten, toegankelijkheid van voorzieningen, en het belang van maatwerk. Ze heeft de ervaring dat het een heel gevecht is om goede ondersteuning voor zichzelf en haar kind te krijgen. De afgelopen tijd kreeg ze te maken met lange wachttijden voor diagnostiek in de jeugdzorg (“en dan waarschijnlijk een nieuwe wachttijd voor behandeling”) en met oplossingen die wel passen binnen de regels maar niet bij haar of gezin. “Soms heb ik het gevoel dat wij vooral als kostenpost worden gezien, maar het gaat om het leven van mensen. Uiteindelijk willen we allemaal dat de zorg beter wordt, we hebben alleen andere posities. Daarom is het goed dat we samen in gesprek gaan. Ik hoop dat het niet bij één bijeenkomst blijft. Ervaringskennis moet standaard worden ingezet bij het maken van beleid.”

Theresa bevestigt het belang van ervaringskennis: “Het is goed dat de meedenkers er zijn. In de voorbereiding van de inspiratiebijeenkomst blijven we elkaar treffen. En we proberen ook de meedenkers van Middelburg en de nieuwe groepen in Goes en Terneuzen te betrekken.”

Binnenkort gaan de voorbereidingen op de inspiratiebijeenkomst verder. Dan zal ook de datum bekend worden.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Hanneke Griffioen

04-10-23 om 11:13

Zo is 1+1 inderdaad 3! Mooi deze samenwerking!

Onze socials: 

Broedplaats Zorg


Zorgbelang Brabant|Zeeland

 Onze locaties: 

 Ringbaan Zuid 44
        5022 PN  Tilburg
        E: info@zorgbelang-brabant.nl
        T: +31 (0) 13 594 21 70
 Stationsplein 21
        4461 HP Goes
        E: info@zorgbelang-zeeland.nl
        T: +31 (0) 113 203 200

BroedplaatsZ logo

 
Cookie-instellingen