In het regiobeeld is ook gekeken naar factoren die op het zorggebruik van invloed zijn, bijvoorbeeld: armoede, eenzaamheid, gezonde of ongezonde leefstijl. Het maken van een regiobeeld is niet meer dan een eerste stap. In het vervolg moeten alle Zeeuwse zorgpartijen en gemeenten plannen maken die ervoor moeten zorgen dat er in de toekomst voldoende goede, toegankelijke en betaalbare zorg is. En als het goed is, praten de inwoners van Zeeland daarover mee.
De uitdagingen zijn groot. Er is sprake van een fors personeelstekort dat alleen maar verder oploopt. Het probleem is in Zeeland dubbel zo groot als in de rest van Nederland. De ggz in Zeeland is een van de sectoren met het grootste personeelstekort. Ook het aantal mantelzorgers gaat omlaag. De oplossing moet komen van drie soorten veranderingen: 1. Meer preventie, dus voorkomen dat mensen zorg nodig hebben; 2. Waar mogelijk duurdere zorg vervangen door goedkopere vormen van ondersteuning in het dagelijks leven; 3. Inzet van arbeidsbesparende technologie.
Uit alle cijfers, grafieken en tabellen blijkt Zeeland op diverse vlakken af te wijken van de rest van Nederland. De sociaal-economische status is hoger dan in de rest van het land, met uitzondering van Vlissingen, Terneuzen en Middelburg. Er zijn relatief minder inkomensproblemen. Bewoners hebben ook minder last van stress dan in andere provincies, hoewel het stressniveau wel toeneemt. Er is bij alle leeftijdsgroepen meer eenzaamheid. En de suïcidecijfers zijn hoger dan in elke andere provincie.
De zorgkosten liggen in Zeeland in het algemeen lager dan in de rest van het land. Maar voor de ggz liggen ze juist hoger dan het gemiddelde. Hoe dat komt moet nog verder worden uitgezocht. Het ggz-hoofdstuk in het regiobeeld is nog niet klaar en wordt de komende maanden verder uitgewerkt.
Zorgkantoor CZ heeft al wel een regiobeeld opgesteld van de ggz in de Wet langdurige zorg (Wlz). Net als overal in Nederland is het aantal Wlz-cliënten in Zeeland in 2022 fors gegroeid. Naar verhouding telt de provincie meer ggz-cliënten in de Wlz dan elders. Er is met name een groei van Wlz-cliënten die met een volledig of modulair pakket thuis wonen. In de komende jaren wil het zorgkantoor investeren in meer Wlz plekken voor jongeren met psychische problemen en voor mensen met een risico voor agressie of geweld. Ook moeten er meer plekken voor deeltijdwonen en logeren komen.
Meer informatie: