C-support, een stichting die door de overheid is aangewezen om coronapatiënten die drie maanden na besmetting nog gezondheidsproblemen ervaren te ondersteunen bij nazorg, hielp tot nu toe bijna vierduizend mensen. Het gaat in veel gevallen om mensen die nooit in het ziekenhuis lagen.
Het werkelijke aantal mensen dat na besmetting voor langere tijd gezondheidsproblemen ervaart, ligt in Nederland vermoedelijk veel hoger dan vierduizend. Alleen al tussen augustus en januari maakten ruim 21.000 patiënten gebruik van zogenoemde paramedische herstelzorg. Ze staan onder behandeling van bijvoorbeeld een fysio-, oefen- of ergotherapeut. De verwachting is dat dit aantal dit jaar verder toeneemt.
Vermoeidheid is bij C-support de meest gerapporteerde klacht: 45 procent van de longcovidpatiënten heeft daar last van. Ook kortademigheid, spierpijn en slaapproblemen staan hoog op de lijst. Een deel van de mensen die hulp krijgen, heeft een jaar na besmetting nog steeds ernstige problemen. Artsen breken zich het hoofd over de klachten, waar nog geen bewezen oorzaak is gevonden. Op MRI- of longscans worden vaak geen afwijkingen gevonden.
,,We zien dat mensen vermoeid zijn”, zegt Ewoud van Dijk, neuroloog in het Radboudumc en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. ,,Ze hebben meer moeite met aandacht en concentratie. Onthouden dingen daardoor minder makkelijk. Maar wat is de oorzaak van die vermoeidheid? We weten er nog onvoldoende van.”
Ziek blijven
Deskundigen proberen patiënten te begeleiden bij hun klachten. Tegelijkertijd vrezen ze dat een deel met problemen blijft kampen. ,,We verwachten dat, net als bij Q-koorts, een klein deel van de mensen ziek blijft’’, zegt Annemieke de Groot, directeur van C-support. ,,Alleen het aantal geïnfecteerden is nu veel groter, dus die aantallen zullen automatisch hoger liggen.’’
Terwijl tienduizenden mensen maanden na hun coronabesmetting nog steeds kampen met zware klachten, zijn artsen nog steeds op zoek naar de oorzaak. Hoe kunnen ze deze mensen helpen?
Veertien maanden
Een van de patiënten die maar niet opknapt, is Nienke Doornbosch (47). Het is inmiddels bijna veertien maanden geleden dat ze corona kreeg. ,,Het is wat het is’’, zegt de Wijchense, huisarts van beroep, over haar huidige toestand. Dat tekent haar karakter: Doornbosch is geen aansteller. Maar het zegt evengoed iets over haar tamelijk uitzichtloze situatie. ,,De laatste maanden blijf ik op een plateau hangen. Gaat dit nog wel over, vraag ik me soms af. Dat kan niemand mij vertellen.’’
Lees via onderstaande link het artikel wat in het Algemeen Dagblad is verschenen.
Een interessante weergave van de zoektocht van artsen naar de oorzaak van langdurige klachten.