Omroep Brabant neemt een kijkje op de ic van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis.
"Ik ben bang dat we de familie moeten bellen."
Een verpleegkundige kijkt de intensivist bezorgd aan. Voor hen ligt een man op zijn buik. Hij is een jaar of zeventig. Armen rusten roerloos langs zijn lichaam op het witte ziekenhuismatras. Een machine heeft zijn beademing overgenomen.
Tien dagen geleden kwam hij deze intensivecare-kamer in gereden. Zelfstandig ademen lukte niet meer. Daarvoor heeft het coronavirus zijn longen te veel aangetast. Sindsdien is de situatie eigenlijk alleen maar verslechterd.
"Bel jij de familie?"
Aan de muur hangen veel foto’s van de man en zijn gezin. Zij aan zij met zijn dochters, alleen maar lachende gezichten. Glinsterende blikken in de ogen stralen levensvreugde uit. Nu zien zij toe hoe hij niet meer uit kunstmatige coma zal ontwaken. De verpleegkundige en intensivist zijn eruit: "Bel jij de familie?"
Op deze ic-vleugel liggen nog eens zeven coronapatiënten op eenpersoonskamers in kunstmatige coma. In een ervan ligt een man, ook op zijn buik, bedekt onder een wit warmtedeken. Aan weerszijden van het bed staan monitoren die lichaamsfuncties zoals ademhaling in grafiekjes en cijfers weergeven. Het beademingsapparaat zorgt voor een constante zuurstofdruk in zijn longen. Zo raken ontstoken longblaasjes elkaar niet.
Lees het gehele artikel via onderstaande link.
Heb jij ook groot respect voor al deze zorgprofessionals? Geef jij jouw waardering in de reacties en hopelijk ook aan iedere zorgmedewerker, die je op je weg tegenkomt.