Op 14 januari werd er door Fontys Hogeschool pedagogiek, in samenwerking met Cello, Koraal en GGD Hart voor Brabant, een ontbijtsessie georganiseerd met als thema: Jongeren en Corona. Tijdens deze sessie werd het thema vanuit verschillende invalshoeken belicht. Er waren jongeren aan het woord, een participatiemedewerker van het jongerennetwerk ‘Samen met de Jeugd’, een jeugdarts van de GGD en de lector van Fontys Hogeschool pedagogiek.
Lichamelijk en cognitieve effecten van de crisis
Na de eerste lockdown is er een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar wat de lichamelijke en cognitieve effecten zijn van de lockdown onder jongeren. In het onderzoek kwam naar voren dat 20% van de jongeren tijdens de eerste lockdown in gewicht is aangekomen. Er werd minder bewogen, meer gegeten en jongeren brachten meer tijd door achter hun beeldscherm. Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat er veel leerachterstanden zijn ontstaan doordat er jongeren zijn die geen digitale middelen hebben om online les te volgen, die geen plek in huis hebben waar ze rustig kunnen leren of waarbij ouders de ondersteuning niet kunnen bieden. Uit het onderzoek kwam vooral naar voren dat dit te zien was bij jongeren en ouders met een lager opleidingsniveau. Hierdoor wordt de kloof tussen kansarm en kansrijk nog veel groter. De zorgen onder professionals zijn aanwezig. De problemen van kwetsbare jongeren zijn verminderd zichtbaar. De kindertelefoon heeft in het voorjaar veel meer telefoontjes dan normaal ontvangen.
Voordelen
Toch zijn er niet alleen nadelen te noemen aan deze crisis. Veel jongeren ervaren minder stress, vonden het fijn om meer vrije tijd te hebben, meer tijd met hun ouders door te brengen en het was prettig om in hun eigen tempo te kunnen werken thuis. De huidige tweede lockdown brengt wat meer onzekerheid met zich mee, het duurt al erg lang en er is weinig perspectief over hoe lang het nog gaat duren. Ondanks alles ervaren de meeste jongeren het leven nog steeds als positief.
De conclusie die tijdens de ontbijtsessie getrokken werd is dat het met de meeste jongeren goed gaat, ze zijn creatief en flexibel. Blijf alert op de kwetsbare jongeren, blijf in contact en blijf de jongeren op een laagdrempelige manier uitdagen.
Vertrouwenspersonen jeugd
De vertrouwenspersonen bezoeken ook in deze corona tijd actief de jongeren die verblijven binnen een jeugdzorg instelling. Tijdens de eerst lockdown merkte de vertrouwenspersonen dat jongeren hun ouders minden konden bezoeken, ouders waren vaak ook niet welkom op de groep. Hier hadden veel jongeren het moeilijk mee. Daarnaast speelde verveling ook vaak een rol, waardoor het geen gemakkelijke tijd was voor de jongeren. Tijdens de tweede lockdown is er meer mogelijk voor de jongeren, de bezoeken naar huis blijven doorgaan en ze zijn meer gewend aan alle maatregelen. Toch denk ik dat ik voor iedere jeugdige mag spreken dat ze hopen dat we weer snel terug kunnen naar het oude leven.
Websites voor meer informatie: