"Zojuist ontving ik een e-mail van mijn werkgever: dat in het licht van het toenemend aantal besmettingen bijeenkomsten die gericht zijn op sociale contacten voorlopig weer verboden zijn. Er is wel enige ruimte voor zakelijke bijeenkomsten, zolang ontmoetingen maar niet bedoeld zijn als borrel of als uitje. Ik moet diep zuchten. Op papier is onze afdeling al sinds 1 juni 2020 gefuseerd met een andere afdeling. Maar het is vooralsnog zonder inhoud, omdat de medewerkers elkaar niet kunnen ontmoeten, anders dan op eigen initiatief en via zoommeetings. Iedereen zit tot nader order thuis. Onze afdeling is een bureaucratisch fantoom." Zo schreef Jeannette Pols in haar essay ter reflectie op het coronavirus en ethiek. Haar essay is onderdeel van de bundel ‘Ethiek in tijden van Corona’ bevat ethische reflecties op de coronacrisis.
Selectie van essays
Eind juni 2020 heeft het CEG een oproep gedaan voor het indienen van een abstract voor deze bundel. Uit de ingezonden abstracts zijn er 13 uitgekozen om uit te schrijven tot een essay. De abstracts en essays zijn beoordeeld door leden van de CEG-commissie, externe reviewers en de CEG-staf. Bij de beoordeling is onder andere gekeken naar de leesbaarheid en de toegankelijkheid van het essay, de relevantie van het onderwerp voor (toekomstig) (overheids)beleid, of het essay een ethisch vraagstuk adresseert in relatie tot de (gezondheids)zorg of volksgezondheid en of het origineel en vernieuwend is. Alle essays zijn geredigeerd door 2 externe redacteuren.
Vormgeving van de bundel
De beelden in deze bundel werden gemaakt door Nelleke Broeze en Justine Corrijn:
masterstudenten Non Linear Narrative aan de KABK Den Haag. Ze lieten zich inspireren
door journalistieke beelden met betrekking tot COVID-19 en combineerden deze met de
kleuren van de huisstijl van het CEG. We leven momenteel in veranderende tijden waarvan we de uitkomst nog niet kennen: vandaar de abstracte en mysterieuze collages.